خبرگزاری حوزه/ چند سالی است که رسانه ملی در عرصه نقد اجتماعی و توجه به مباحث مهم حوزه فرهنگ و اقتصاد، گامهای مهم و موثری برداشته است.
این تلاشها به دنبال تأکیدات مکرر مقام معظم رهبری در حوزه فرهنگ و اقتصاد صورت پذیرفت.
تأکیداتی که در عرصه فرهنگ مبتنی بر نوعی نگرانی از روند فرهنگ کشور بود.
این تأکیدات البته متعلق به امروز و دیروز نیست و ایشان از سالهای دور به این سو بارها بر این نکات فرهنگی و اقتصادی تأکید ورزیده اند.
توجه ایشان به موضوع «تهاجم فرهنگی» و بعد هم «شبیخون فرهنگی» و آنگاه «ناتوی فرهنگی» و اشارات مستمر ایشان بر مولفه های اقتصاد مقاومتی طی سالهای مختلف که یکی از نمودهایش بروز در عناوینی بود که برای نامگذاری سالها انتخاب می کردند و از «اصلاح الگوی مصرف» گرفته تا «حمایت از کار ایرانی» و... ظهور یافت.
یکی از بیانات اخیر مقام معظم رهبری در دیدار اعضای مجلس خبرگان رهبری بود که بار دیگر بر اهمیت مقوله فرهنگ تأکید کردند و از وضعیت فرهنگی کشور ابراز نگرانی فرمودند.
ایشان با اشاره به جایگاه و اهمیت فرهنگ در نظام اسلامی فرمودند :” اگر رخنهای در فرهنگ ایجاد شود مثل مشکلات اقتصادی نیست که بتوان با سبد کالا و یارانه نقدی آن را رفع کرد !” ایشان همچنین رهنمودهایی نیز درباره بهبود وضعیت فرهنگی کشور بیان نمودند؛ رهنمودهایی که باید توسط نهادهای فرهنگی اجرایی شوند .
و بی تردید یکی از مهم ترین نهادهای فرهنگی و رسانه ای کشور که وظیفه اصلی و سنگینی در این حوزه دارد، رسانه ملی است.
گرچه انعکاس و انتشار هنرمندانه این منویات در برنامه های جذاب نمایشی تلویزیون کمتر دیده شده و در این مسیر راه درازی برای طی شدن و رسیدن به نقطه ای مطلوب و قابل اتکا وجود دارد، اما توجه به طرح مباحث و نگاه نقادانه و تحلیلی به عرصه های فرهنگی و اقتصادی همان چیزی است که طی سالهای اخیر در برنامه های گفتگومحور تلویزیون قابل ردیابی است.
به ویژه در برنامه هایی همچون پایش که به بررسی مباحث اقتصاد مقاومتی و مباحث پیرامونی این حوزه می پردازد و نیز برنامه ثریا که به بحث تولید علم و توجه به ویژگی درون زا بودن حرکتهای علمی و پیشروانه توجه می نماید می توان این توجه و تنبه را دید.
توجهی که از متن دغدغه های مقام معظم رهبری بیرون میتراود و پی گیری منویات معظم له را مدنظر خویش قرار داده است.
از جمله ویژگی های ارزشمند برنامه پایش میتوان به عالمانه بودن مباحث این برنامه با توجه به حضور نخبگان عرصه های علم و فن آوری و اقتصاد در این برنامه اشاره نمود.
و نیز برنامه ثریا که به طور جدی به نقش برجسته دانشمندان جوان و حضور پیشرو و علم آورانه ایشان توجه دارد.
ارائه برنامهها دستاوردهای علمی نخبگان حوزه های مختلف علمی کشور همان مسیر مهم و روند خطیری است که در برنامه ثریا دنبال می شود.
نگاه تحلیلی و عالمانه و روند نقادانه این برنامه ها باعث می شود تا مخاطب در یک میدان جدی و فعال علمی بتواند با تصویر و تحلیل درستی از وضعیت علمی کشور در این دو برنامه روبرو شود.
تصویری که هم نیمه پر و هم نیمه خالی لیوان را نشان می دهد و هم به کاستی ها و عقب ماندگی ها و هم به رویش ها و ترقی ها و پیشرفت های کشور در این حوزه ها توجه دارد.
در این میان برنامه «دیروز، امروز، فردا» هم تلاش دارد با مدنظر قراردادن مباحث فرهنگی و سیاسی روز، به تحلیل جامعی از وضعیت کشور در حوزه های مختلف فرهنگی و سیاسی بپردازد و افق روشنی را برای مخاطب خویش تدارک ببیند.
گذشته از همه این نقاط قابل توجه، همین که اینگونه برنامه ها فضا را برای طرح متین و موقر موضوعات مختلف از دریچه رسانه ملی برای افکار عمومی پدیدآورند و به دنبال دریافت پاسخ های روشن برای نقاط سوال برانگیز این حوزه ها باشند امر مبارک و قابل دفاعی است.
رسانه ملی باید تلاش کند تا ضمن پوشش دادن به همه سوالات و دغدغه های مردم و با کشاندن این بحث ها از کف جامعه به محیط عالمانه و متینی در رسانه فراگیر ملی، به این امر جامه عمل بپوشاند که مردم ما خوراک فکری و تغذیه روحی خویش را نه از شبکه های معاند ماهواره ای، بلکه از شبکه های قابل اطمینان داخلی کسب کنند و در این راه بار مسئولیت سنگینی بر دوش برنامه سازان و مدیران رسانه ملی است.
اما ذکر یک نکته جالب توجه هم در اینجا خالی از لطف نیست که بخش قابل توجهی از اینگونه برنامه ها در رسانه ملی به وسیله جوانان خوشفکر انقلابی صورت می پذیرد.
همان جوانانی که رهبری درباره شان فرمودند:
” واقعاً همه باید قدر جوانان مؤمن و انقلابی را بدانند زیرا همین جوانان هستند که در روز خطر، سینه سپر می کنند.
رهبر انقلاب اسلامی با اشاره به کثرت جوانان مؤمن و انقلابی در عرصه فرهنگ و دیگر عرصه ها، تأکید کردند: کسانیکه به این جوانان با بدبینی نگاه می کنند و تلاش دارند آنها را منزوی کنند، به انقلاب و کشور خدمت نمی کنند.
امید آنکه مدیران و سیاستگزاران در نهادها و رسانه های مختلف بیش از پیش قدر این جوانان انقلابی و مومن را بدانند و میدان را برای حضور جدی و نقش آفرینی اساسی این عزیزان بیش از پیش فراهم نمایند.
محمدرضا محقق